Oblíbená kombinace široce využívaná ve formě tinktur i čajů.
Zajímavosti použitých bylinách
Černý rybíz
Černý rybíz pochází ze severní Evropy a Asie. V Rusku byl pěstován již v 11. století, zejména v klášterních zahradách, ale také ve městech a osadách. Předpokládá se, že pěstování v dalších částech Evropy má počátek koncem 17. století. Je to beztrnný keř, jehož cenné vlastnosti jsou známy již od sv. Hildegardy z XII. století, pro příznivé působení na lidský organismus byl tradičně využíván odvar z listů, kůry nebo kořenů. V posledních letech se díky své vysoké účinnosti stále v širší míře používají také pupeny. Dosud byla vydána celá řada vědeckých pojednání a studií o výjimečných vlastnostech této plodiny. Listové a pupenové části obsahují silice, třísloviny, vitamíny, flavonoidy, pektiny a fytoncidy. Plody jsou považovány za vitamínovou bombu (zejména vysoký obsah vitaminu C) a např. ve Velké Británii během druhé světové války, kdy bylo obtížné získat většinu běžného ovoce bohatého na vitamín C (citrusových plodů), vláda pěstování černého rybízu podpořila a ten se brzy stal významným zdrojem tohoto vitamínu.
Od roku 1942 byl pak sirup z černého rybízu distribuován zdarma dětem mladším dvou let. Cenné je působení černého rybízu v bylinných kombinacích, kde posiluje účinky jiných rostlin směsi. Černý rybíz podporuje vylučování vody z organismu, přispívá k udržování normálního stavu svalů a kloubů. Používá se ve směsích pro hubnutí a udržování normální tělesné hmotnosti, osvěžuje organismus, působí proti účinkům stresu.
Maliník
Maliník je keř dorůstající výšky do 1 m, původem z Malé Asie. Jeho plody sbírali již obyvatelé Tróje kolem počátku našeho věku, ve starém Řecku byl oblíbený pro příznivé působení na ženský organismus. Ve 4. století byl domestikován a Římané rozšířili jeho pěstování po celé Evropě. Pro své plody je ekonomicky významnou plodinou ve velké části Evropy, stejně jako ve Spojených státech a Kanadě. Plody obsahují hodně vitamínů, hlavně C a používají se čerstvé, ale také se zpracovávají na kompoty a šťávy. Také listy se odedávna používají k přípravě čajů, nejvíce účinných látek je však v pupenech, které obsahují třísloviny, organické kyseliny, flavony a minerální látky (zejména železo) a zpracovávají se na pupenovou tinkturu. Maliník patří k rostlinám se širokým využitím pro podpůrné účely, je častou a oblíbenou součástí bylinných směsí. Podporuje činnost vylučovacího systému a odvádění vody z organismu, přispívá k dobrému trávení. Prospívá též ženskému organismu, pomáhá navozovat komfort během menstruace i menopauzy.
Užívání tinktury
Denní dávka = počet kapek odpovídající hmotnosti člověka rozdělíme na dvě nebo tři denní dávky (např. při celkové hmotnosti 60 kg dávku rozdělíme na 2 x 30 kapek nebo 3 x 20 kapek)
Výroba tinktury
Tuto tinkturu z rybízu a maliníku vyrábíme v naší malé rodinné firmě Naděje Byliny v Brodku u Konice. Stejně jako ostatní bylinné a rostlinné produkty, které si můžete koupit pod naší značkou. Při výrobě klademe důraz na kvalitu a maximální využití blahodárných účinků rostlinných pupenů na lidský organismus. Všechny pupeny jsou z rostlin a stromů, které rostou na našich vlastních zahradách.